Contact | Nieuws
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker Print pagina Increase Decrease text size 
 

Archief tot 2014

Eerdere Columns Ben
Columns
Margrethe
Lidy
Joop
Eline
Ben
Tom
Faya, pup in opleiding
Zwemles TBK
Archief tot 2014

Het Zwemdiploma halen op latere leeftijd

Al ruim 9 jaar zwem ik met heel veel plezier bij de ZMFB groep van EZ & PC. Dit is een hechte groep geworden. Dit jaar begon er bij mij een ideetje te borrelen om het zwemdiploma C te gaan halen. (Het A en B diploma liggen al ruim 15 jaar bij mij in de kast).

Nou kom ik ook op andere uren regelmatig in het zwembad en dan zie ik wel eens kinderen oefenen voor hun C diploma. Tja…. toen kwamen de twijfels………zou ik dat wel kunnen op de kant klimmen? en over zo’n matras kruipen en dan er onderdoor?
Eerst maar eens overleggen met mijn fysiotherapeute: geen bezwaar, alleen de kopsprong voorover van het startblok en het uit het zwembad  op de rand klimmen is uit den boze voor jou. Daar zul je dispensatie voor aan moeten vragen.

Na nog een nachtje slapen heb ik contact opgenomen met de trainer die me vertelde me dat ik niet de enige volwassene zou zijn. Op maandag 30 augustus begon ook het zwemuur voor de ZMFB groep weer. Na afloop was ik zo verschrikkelijk moe dat ik ’s middags een paar uur heel vast geslapen heb! Nou dat beloofde wat voor zaterdag.

Les 1

En dan sta je daar, aan de rand van het zwembad, in een andere baan zijn kinderen aan het lessen en die duiken het water in alsof het niks is. Ik besluit om maar rustig aan te beginnen en spring het water in. Vier baantjes schoolslag, wordt me toegeroepen, oeps da’s niet niks en ik lig dan ook al vlot achter op de anderen. Ik merk nu pas goed dat ik geen enkele conditie heb.
Een baantje flipperen (een plankje voor je uit houden en alleen je benen heen en weer bewegen)
Dan borstcrawl…nog nooit gedaan dus dat wordt een lachwekkende vertoning.
Voor ik het in de gaten heb is de les voorbij, jammer ik had het gevoel nog wel een uurtje door te kunnen gaan J  Onderweg naar huis tref ik een goede bekende met zijn zoontje die me ziet met mijn zwemspullen, oma, zegt hij tegen mij, ach ja grijs haar en een scootmobiel…. Oma, jij zwemmen? Ja kerel, ik ga ook zwemmen. De dag er op verga ik van de spierpijn maar ik heb een goed gevoel over mezelf.

Les 2

Toen ik het idee kreeg om dit dagboek bij te gaan houden dacht ik dat het C diploma halen me gemakkelijk af zou gaan. Tja hoe kan een mens zich vergissen?
Maar laat ik bij het begin beginnen. De dag na mijn eerst zwemles voelde ik me prima.
Hoe verder de week vorderde hoe erger de pijn werd. Misschien hebt u dat zelf ook wel als je ergens pijn voelt ga je, je anders bewegen met als gevolg dat je weer andere spieren overbelast. Na een aantal hete douches, insmeren met zalf en wat extra pijnstillers zat er niets anders op dan mijn fysiotherapeut te bellen met het verzoek om een extra behandeling.
Aan het eind van de week had ik een goed gesprek met mijn behandelaar en die zei dat het heel verstandig was om maar even een stapje terug te doen en eerst maar eens even proberen om het nieuwe B diploma te gaan halen.
 Deze les ging een stuk beter dan de week eerder. Nou moet ik ook heel eerlijk zeggen dat ik bijna dagelijks de borstcrawl slag droog had geoefend. M’n kat keek me daarbij af en toe aan of als ze wou zeggen, gaat het nog wel goed met je J? Maar dat oefenen had resultaat. Ik kon nu de beginselen van borstcrawl doen als ik het plankje gebruikte.
Aan het eind van de les hebben we een hoekduik geprobeerd, dat wil zeggen dat je aan komt zwemmen en ineens in een hoek van 90º naar de bodem van het zwembad gaat. We zwommen op de diepte van 2 meter en het lukte me zowaar een pylon die op de bodem lag op te rapen. Met een zeer tevreden gevoel ging ik die dag naar huis.
Op maandag bij het ZMFB zwemuur kwam ik de zwemzaal binnen en het bad lag er spiegelglad bij. Kent u dat gevoel van dan wil ik als eerste in het water zijn? Nou ik had dat wel, ik ben naar de rand met de startblokken gelopen en ben het water ingedoken, ja echt gedoken. ’t Was nog wel niet echt netjes maar er zaten geen spetters meer aan het plafond!

Les 3

Tijdens het ZMFB zwemuur op maandag vroeg ik aan een van de kaderleden wat de eisen waren voor het B en C zwemdiploma? Hoezo? kwam het antwoord. “Nou dan kan ik vast een paar dingen gaan oefenen”.
Toen werden er een paar dingen opgenoemd die in de lijst staan van het Nationaal Platform Zwembaden.  En daar staat dus o.a. ook in dat je een koprol moet kunnen maken in het water. OK, m’n stoute schoenen maar weer aan en ik ging naar het ondiepe deel van het zwembad. Ik moest me goed concentreren, even slikken maar…het lukte me en ik kwam (nogal) triomfantelijk boven. Daarna nog een keer in het diepe geprobeerd en dat ging ook goed. Zo, alweer iets dat ik af kan strepen op mijn lijstje.

Op dinsdag kon ik het niet laten om het aan mijn fysiotherapeute te vertellen. Ze vond het prima dat het me gelukt was maar gaf me wel gelijk een waarschuwing mee, kijk uit, o ja en een koprol voorover van het startblok (of van de rand van het zwembad) dat is voor mij dus echt uit den boze. Op de kant klimmen met 2 totale heupprotheses lukt dus ook niet echt. Ik heb bij mijn huisarts gevraagd of hij hiervoor een verklaring wilde schrijven.


 
Sociale Media
Volg ons op Facebook Test Bushaltes Driel SGO SGO
Actueel
01-07-2018
Uitleen Struinrolstoel
 
13-06-2018
Privacy verklaring SGO
 
13-06-2018
SGO Nieuwsblad september 2018